Info voor ouders

 

Als je je kind herkent in de tekst op de pagina voor kinderen dan heeft hij of zij last van ladingen.

Een lading is een naar gevoel in je lichaam dat bestaat uit een onmachtig deel en een gedraging. Zowel aan de onmacht als aan de gedraging zijn een lichaamsgevoel, een emotie en een gedachte gekoppeld. Je kunt een lading bijvoorbeeld voelen als een knoop in je maag of een brok in je keel.

Zodra de onmacht getriggerd wordt door een situatie die lijkt op die van het oorspronkelijke trauma, schiet je kind als vanzelf in het ongewenste gedrag. Het gaat zo snel dat het een reflex is. We zeggen dan: ‘de trigger heeft voorrang op het denken’.

Kinderen zullen ook aangeven dat ze niet weten waarom ze zich zo gedragen als je daarnaar vraagt. Ze weten vaak zelfs niet waarom ze boos, bang of verdrietig zijn. In dat geval is de lading ontstaan voor het derde levensjaar. Het ego (het deel van ons wat denkt en zelfbewust is) was toen nog niet ontwikkeld en je kind beschikte nog niet of onvoldoende over een woordenschat. Er horen letterlijk geen woorden bij het gevoel. We noemen zo'n lading een Sfeer.

De ‘supersnelweerlekkerinjevel-sessie’

 

Gun je zoon of dochter een ‘supersnelweerlekkerinjevel-sessie’ en sta versteld van het positieve en radicale effect.

Kijk bij therapeuten wie deze sessies geven. Als er meerdere kinderen van één school een sessie nodig hebben, zijn we onder bepaalde voorwaarden bereid een dag(deel) naar de school te komen. De sessies zijn voor kinderen van ongeveer 4 tot 16 jaar).

 

Zelf ook aan het werk met je eigen ladingen?

 

Je kent het misschien ook wel van jezelf, volwassenen hebben ook ladingen. Herken je dat je bijvoorbeeld dichtklapt als je een vraag gesteld wordt waarop je het antwoord niet weet. Je kunt dan niets meer zeggen en misschien veroordeel je jezelf hierom. Of herken je dat je zo boos kunt worden dat je zelf schrikt van je reactie? Dat zijn ook ladingen.

Het kan zijn dat je je nu zelf realiseert hoeveel last je hebt van je eigen ladingen. Het kan ook zijn dat je je bewust bent dat het probleem niet alleen bij je kind ligt, maar ook bij jou. Dat je zelf ook niet goed in je vel zit en daar wat aan wilt doen. Dat kan. Aan volwassenen bieden wij over het algemeen de emotieve procestherapie aan, die bestaat uit een intake en 8 sessies. Probleemgerichte sessies zijn echter ook mogelijk. Klik hier voor een overzicht van emotief therapeuten.